Realizacja projektu interdyscyplinarnego z edukacji ekologicznej i prozdrowotnej pt. „Zdrowa żywność”
WSTĘP
Chcemy nowocześnie uczyć, więc po kilkuletnich doświadczeniach z projektem klasowym przedstawiamy propozycję projektu interdyscyplinarnego z bloku przedmiotów przyrodniczych.
Bierze w nim udział wiele klas, realizując podjęte zadania przez kilka miesięcy. Opiekunami są nauczyciele chemii, biologii, techniki i informatyki.
Projekt o charakterze interdyscyplinarnym pozwala na rozwinięcie wyobraźni, kreatywności, uczy samodzielności w zdobywaniu wiedzy, umiejętności w operowaniu informacjami, pozwala rozwijać talenty. Jest szczególną formą nauczania, która daje satysfakcję nauczycielom i uczniom.
ZAŁOŻENIA
- W projekcie biorą udział uczniowie, którzy chcą samodzielnie planować, realizować i prezentować swoje zadania
- Opiekunami uczniów są nauczyciele uczący biologii, chemii, techniki i informatyki
- Nauczyciel pełni rolę przewodnika, nie zawsze przekazuje gotowe rozwiązania, ale tworzy takie warunki, aby uczniowie wypracowali je sami
- Temat jest opracowywany na wiele sposobów
- Nauczyciele i uczniowie zbierają materiały i opracowuję je w różnych formach:
- plakat
- referat
- zdjęcia
- doświadczenia
- prezentacja multimedialna
Społeczność szkolna zaangażowana w projekt współpracuje ze sobą
CELE OGÓLNE
- wdrożenie do współpracy nad wspólnym tematem uczniów i nauczycieli różnych przedmiotów
- umiejętność wyszukiwania i korzystania z informacji z różnych źródeł
- zapoznanie się ze sposobami świadomych wyborów żywieniowych
- zapoznanie się z zagrożeniami jakie niesie konsumpcja żywności przetworzonej – analiza etykiet
- praktyczne wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności
- kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania
CELE OPERACYJNE
INTEGRACJA PROJEKTU Z PRZEDMIOTAMI
INFORMATYKA
- Wyszukiwanie informacji na temat:
- składników pokarmowych
- dodatków do żywności
- przechowywania produktów żywieniowych
- wartości odżywcze produktów
- zdrowego odżywiania
- prawidłowych jadłospisów
- jadłospisów dla młodzieży gimnazjalnej
2. Opracowania multimedialne
BIOLOGIA
1. Zdiagnozowanie uczniów
- obliczanie BMI
- analiza swoich jadłospisów
- podejmowanie odpowiednich wyborów żywieniowych ( co należy mieć w swojej diecie)
2. Analiza etykiet produktów żywieniowych
-
- „Czy wiesz co kupujesz?
- Wykonanie:
- piramidy pokarmowej
- plansz tematycznych
CHEMIA
- Pierwiastki występujące w skorupie ziemskiej
- Pierwiastki budujące organizm ludzki
- Chemiczne właściwości innych pierwiastków
- Badanie właściwości białek, tłuszczów, cukrów na zajęciach szkolnych
- Domowe doświadczenia uczniowskie
TECHNIKA
- Opracowanie plansz tematycznych
- witaminy
- surowce mineralne
- Układanie jadłospisu
- Wpływ składników pokarmowych na zdrowie człowieka
- Czy żywność zawsze jest zdrowa?
Tanie wydruki |