Projekt: Zdrowa żywność
Głos został oddany.
Projekt realizowany przez: Gimnazjum 10
Nazwa Zdrowa żywność
   Województwo: śląskie
   Powiat: Gliwice
   Gmina: Gliwice
   Miasto: Gliwice
Opis

Realizacja projektu interdyscyplinarnego z edukacji ekologicznej i prozdrowotnej pt. „Zdrowa żywność”

WSTĘP

         Chcemy nowocześnie uczyć, więc po kilkuletnich doświadczeniach z projektem klasowym przedstawiamy propozycję projektu interdyscyplinarnego z bloku przedmiotów przyrodniczych.

         Bierze w nim udział wiele klas, realizując podjęte zadania przez kilka miesięcy. Opiekunami są nauczyciele chemii, biologii, techniki i informatyki.

         Projekt o charakterze interdyscyplinarnym pozwala na rozwinięcie wyobraźni, kreatywności, uczy samodzielności w zdobywaniu wiedzy, umiejętności w operowaniu informacjami, pozwala rozwijać talenty. Jest szczególną formą nauczania, która daje satysfakcję nauczycielom i uczniom. 

ZAŁOŻENIA

  1. W projekcie biorą udział uczniowie, którzy chcą samodzielnie planować, realizować i prezentować  swoje zadania
  2. Opiekunami uczniów są nauczyciele uczący biologii, chemii, techniki i informatyki
  3. Nauczyciel pełni rolę przewodnika, nie zawsze przekazuje gotowe rozwiązania, ale tworzy takie warunki, aby uczniowie wypracowali je sami 
  4. Temat jest opracowywany na wiele sposobów
  5. Nauczyciele i uczniowie zbierają materiały i opracowuję je w różnych formach:
  • plakat
  • referat
  • zdjęcia
  • doświadczenia
  • prezentacja multimedialna

Społeczność szkolna zaangażowana w projekt współpracuje ze sobą

CELE OGÓLNE

  • wdrożenie do współpracy nad wspólnym tematem uczniów i nauczycieli różnych przedmiotów
  • umiejętność wyszukiwania i korzystania z informacji  z różnych źródeł
  • zapoznanie się ze sposobami świadomych wyborów żywieniowych
  • zapoznanie się z zagrożeniami jakie niesie konsumpcja żywności przetworzonej – analiza etykiet
  • praktyczne wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności
  • kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania

CELE OPERACYJNE

INTEGRACJA PROJEKTU Z PRZEDMIOTAMI 

INFORMATYKA 

  1. Wyszukiwanie informacji na temat:
  • składników pokarmowych
  • dodatków do żywności
  • przechowywania produktów żywieniowych
  • wartości odżywcze produktów
  • zdrowego odżywiania
  • prawidłowych jadłospisów
  • jadłospisów dla młodzieży gimnazjalnej

2. Opracowania multimedialne

 

BIOLOGIA

1.   Zdiagnozowanie uczniów

  • obliczanie BMI
  • analiza swoich jadłospisów
  • podejmowanie odpowiednich wyborów żywieniowych ( co należy mieć w swojej diecie)

2.  Analiza etykiet produktów żywieniowych

  •  
    1. „Czy wiesz co kupujesz?
    2. Wykonanie:
      • piramidy pokarmowej
      • plansz tematycznych

CHEMIA

  1. Pierwiastki występujące w skorupie ziemskiej
  2. Pierwiastki budujące organizm ludzki
  3. Chemiczne właściwości innych  pierwiastków
  4. Badanie właściwości białek, tłuszczów, cukrów na zajęciach szkolnych
  5. Domowe doświadczenia uczniowskie

TECHNIKA

  1. Opracowanie plansz tematycznych
    • witaminy
    • surowce mineralne
  2. Układanie jadłospisu
  3. Wpływ składników pokarmowych na zdrowie człowieka
  4. Czy żywność zawsze jest zdrowa?
Tanie wydruki

Komentarze i opinie

Brak komentarzy i opinii na ten temat. Bądź pierwszy.

Zdjęcia

Do projektu nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Filmy

Do projektu nie dodano jeszcze żadnych filmów.

Projekt został dodany: 25-04-2010, liczba wyświetleń: 3339

Głosuj
Miesiąc:
Rok:
W tym roku już głosowałeś/aś
Ogólnie:
Copyright © 2009 PTH Technika