Projekt: Jesienne owoce
Projekt realizowany przez: Przedszkole Publiczne nr 41
Nazwa Jesienne owoce
   Województwo: zachodniopomorskie
   Powiat: Szczecin
   Gmina: Szczecin
   Miasto: Szczecin
Opis

Grupa wiekowa: 6- latki

 

Krąg tematyczny: Co nam jesień w koszu niesie?

 

Temat dnia: Owoce z naszych sadów

 

Cele operacyjne:

 

Dziecko:

- zna nazwy owoców,

- wie, jak ważne jest spożywanie owoców,

- rozumie konieczność dokładnego mycia owoców przed jedzeniem,

- potrafi rozpoznać owoce różnymi zmysłami,

- potrafi określić cechy owoców,

- potrafi samodzielnie posługiwać się nożem,

- potrafi tworzyć zbiory,

- potrafi przygotować sałatkę owocową.

 

Metody:

- pokaz,

- rozmowa,

- zajęcia praktyczne

 

Formy:

-         praca z całą grupą,

-         zespołowa,

-         indywidualna

 

Pomoce dydaktyczne: owoce, deski, noże, wyrazy do czytania globalnego (jabłko, gruszka, śliwka), podręcznik s. 25,

 

 

 

 

 

Przebieg zajęcia:

 

  1. Zaproszenie dzieci na wykładzinę.
  2. Zabawa ruchowa „Owocowa sałatka”.

3.Oglądanie przyniesionych owoców. Określanie ich cech po kolorze, kształcie, zapachu i smaku.

4. Tworzenie zbiorów.

5.Zabawa dydaktyczna „Jaki to owoc?”. Rozpoznawanie owoców różnymi zmysłami przy zamkniętych oczach.

6.Wyrazy do globalnego czytania- dopasowanie ich przez chętne dzieci do wybranych owoców.

7.Rozmowa z dziećmi na temat:

      a) Co możemy zrobić z owoców?,

b) W jaki sposób należy się przygotować, aby zrobić sok czy sałatkę owocową?,

c) Dlaczego należy zawsze dokładnie myć owoce czy warzywa przed jedzeniem?

8. Prezentacja tekstu z książki.

9. Rozmowa z dziećmi na temat tekstu

- Kto miał odwiedzić Agatę?,

- Jakich owoców można użyć do zrobienia sałatki?,

- Z jakich owoców składa się twoja ulubiona sałatka?

10. Zachęcenie dzieci do przygotowania sałatki owocowej z przyniesionych owoców.

11. Podział dzieci na 4 zespoły:

- jabłka: odpowiedzialni za przygotowanie stołów,

- gruszki: odpowiedzialni za przygotowanie desek i noży,

- śliwki: odpowiedzialni za wybranie owoców,

- pomarańcze: odpowiedzialni za umycie owoców.

12. Umycie rąk przez wszystkie zespoły.

13. Przygotowanie sałatki.

14. Degustacja sałatki.

15. Wspólne porządkowanie Sali.

16. Podziękowanie za zajęcia.

Tanie wydruki

Komentarze i opinie

Brak komentarzy i opinii na ten temat. Bądź pierwszy.

Zdjęcia

Do projektu nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Filmy

Do projektu nie dodano jeszcze żadnych filmów.

Projekt został dodany: 30-06-2010, liczba wyświetleń: 2134

Głosuj
Miesiąc:
Rok:
Ogólnie:
Copyright © 2009 PTH Technika