Projekt: Ptasia grypa |
Projekt realizowany przez: | SP Janów |
Nazwa | Ptasia grypa |
Województwo: | śląskie |
Powiat: | częstochowski |
Gmina: | Janów |
Miasto: | Janów |
Opis | |
Prelekcja dotycząca ptasiej grypy Ptasia grypa, influenza ptaków – ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Wirus ginie w temperaturze 70°C. W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w 22°C i ponad 30 dni w 0°C. Najpopularniejszym lekiem dla ludzi przeciw ptasiej grypie jest oseltamivir. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny), jednak wywołał panikę wśród społeczeństwa, głównie z powodu podawania w mediach danych statystycznych w taki sposób, aby wydawało się że zagrożenie jest większe niż w rzeczywistości. Ptasia grypa - objawy Objawy u ptaków Okres inkubacji trwa 3 do 5 dni w zależności od szczepu wirusa (czasami do 7 dni), gatunku drobiu i jego wieku. i zróżnicowane w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych. depresja; brak apetytu, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj; objawy nerwowe; zasinienie i obrzęk grzebienia i korali silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie; trudności z oddychaniem; biegunka. Padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów sygnalizujących zakażenie. Śmiertelność może dochodzić do 100%.
Objawy u ludzi gorączka kaszel ból garłda bóle mięśni, stawów zapalenie spojówek w ciężkich przypadkach może także powodować problemy z oddychaniem oraz prowadzić do zapalenia płuc.
Wirus grypy Wirus grypy posiada kształt kulisty i składa się z materiału genetycznego w postaci kwasu RNA (kwas rybonukleinowy), otoczonego płaszczem białkowym i lipidowym. Na powierzchni tego płaszcza znajdują się białka odpowiedzialne za rozpoznawanie komórek - hemaglutynina i neuraminidaza. Po wniknięciu do organizmu wirus atakuje komórki, niszcząc je i replikując się przy użyciu ich enzymów komórkowych. Wirus grypy atakuje zazwyczaj komórki nabłonkowe wyściełające drogi oddechowe. Bywają też szczepy zdolne zarażać także ściany przewodu pokarmowego, które nazwano potocznie grypą żołądkowa. Niektóre, bardzo agresywne szczepy wirusa grypy, mogą zakażać wszystkie rodzaje tkanek. Rodzinę wirusów grypy można podzielić na trzy grupy: Wirus typu A - zakaża ludzi oraz inne ssaki a także ptaki -jest najgroźniejszym wirusem gdyż najczęściej wywołuje epidemie. Do tej grupy również należy wirus ptasiej grypy Wirus typu B - zakaża wyłącznie ludzi Wirus typu C - zakaża ludzi i świnie - charakteryzuje się najlżejszym przebiegiem Wirus ptasiej grypy Historia odkrycia ptasiej grypy sięga 1901 r. i odkryto go we Włoszech. Wirus ptasiej grypy należy do rodziny Orthmyxviridae, jest wirusem grypy typu A. Charakterystyczne dla wirusów grypy są dwa białka - hemaglutynina (H) i neuraminidaza (N). Ze względu na obecność hemaglutynin (H) oraz neuraminidaz (N) wyróżnia się 16 typów H, oraz 9 N, daje to 144 możliwe kombinacje szczepów H i N, dla wirusa typy A. Do tej pory poznano 16 typów H i jedynie H5, H7 oraz H9 mogą przenosić się pomiędzy organizmem ptaka a człowieka. Najbardziej znaną i najbardziej patogenną odmianą wirusa jest H5N1 - wirus ptasiej grypy.
Jak ochronić się przed zakażeniem? -Przed spożyciem drobiu trzeba się upewnić, że każda część jest ugotowana (nie jest różowa), a jajka są dogotowane (bez płynnych żółtek). Nie jemy żadnych surowych jajek - kogli-mogli ani jajek na miękko. -Jajka jeszcze przed przygotowywaniem powinno się wyparzyć - skorupka też może być zanieczyszczona. -Gdy kupujemy drób, należy przenosić go w osobnym opakowaniu, tak by nie miał kontaktu z innym pokarmem - warzywami, owocami, chlebem itp. -Przy patroszeniu i przygotowywaniu drobiu powinniśmy używać rękawiczek. - Po skończeniu przygotowywania drobiu, smażeniu jajek i dotykaniu brudnych skorupek ręce, a także wszystkie używane przedmioty (np. deskę do krojenia, zlew, stół, noże), które miały z nimi kontakt, powinniśmy dokładnie umyć. Wystarczy ciepła woda i mydło. -Gdy znajdziemy padłego ptaka, nie powinniśmy go w ogóle dotykać - najlepiej zawiadomić służby weterynaryjne. -Najlepiej unikać miejsc, przedmiotów zanieczyszczonych ptasimi odchodami lub krwią - kurników, przetwórni drobiu itp. Proste pytania i równie proste odpowiedzi na temat ptasiej grypy Czy karmiąc gołębie można zarazić się ptasią grypą? Prof. Janusz Cianciar z Instytutu Chorób Zakaźnych Akademii Medycznej w Warszawie: - Gdy ptaka się tylko karmi, nie ma takiej możliwości. Trzeba jednak uważać, aby nie mieć kontaktu z wydzieliną lub płynem ptaka: krwią, łzami czy kałem. Jeśli karmimy ptaka w bezpiecznej odległości, to nic nam nie grozi. Na wszelki wypadek - po prostu umyjmy ręce. Czy hodowany w domu kanarek może zakazić się ptasią grypą? Roman Krawczyk, wrocławski weterynarz: - Kanarki czy papugi są tak samo narażone na zachorowanie na grypę jak kury czy kaczki. I tak samo mogą zarazić się tylko w bezpośrednim kontakcie z zarażonym ptactwem. Jeśli kanarek nie lata poza klatką, ryzyka nie ma. Co zrobić jeśli znajdziesz na ulicy martwego ptaka? Robert Pokorski, Centrum Zarządzania Kryzysowego w Gdańsku: - Skontaktuj się z miejscowymi służbami, dzwoń 997 - policja; 998 - Straż Pożarna; 986 - Straż Miejska lub 9287 lub do najbliższego Centrum Zarządzania Kryzysowego. I pamiętaj: nie dotykaj martwego ptaka. Czy można bezpiecznie jeść mięso drobiowe? Prof. Andrzej Zieliński: - Nie ma sensu wykluczania z jadłospisu pieczonego czy duszonego kurczaka. Pamiętajmy tylko, że mięso musi być przetworzone termicznie - minimum w temperaturze 70 stopni C (w takiej wirus ginie). Należy też myć dokładnie wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze). Przed jedzeniem trzeba się upewnić, że każda część, np. kurczaka, jest ugotowana, a jajka są dogotowane (bez płynnych żółtek). Nie jemy żadnych surowych jajek - kogli-mogli ani jajek na miękko.
Jak leczyć ptasia grypę ? Podobnie jak w przypadku zwykłej grypy leczenie ma charakter głównie objawowy. W walce z ptasią grypą stosuje się leki zanamivir i oseltamivir. Lek zanamivir nie jest zarejestrowany w Polsce. Oseltamivir jest produkowany przez koncern Roche pod nazwą Tamiflu. Lek jest skuteczny, kiedy zostanie podany w ciągu 36-48 godzin od wystąpienia objawów. W tym czasie należy wykonać laboratoryjne badania wirusologiczne w celu ustalenia typu wirusa wywołującego objawy. Badanie takie wykonuje się metodą fluorescencyjną na próbce wymazu z tylnej ściany gardła, a wyniki można otrzymać po kilku godzinach. Jeżeli badanie wykaże, że przyczyną objawów jest wirus grypy, można podać lek zawierający oseltamivir . Lek ten kosztuje ok. 250 zł i nie jest łatwo dostępny w aptekach. Z powodu wysokiej ceny i rzadkiego stosowania apteki z reguły sprowadzają lek na zamówienie. źródło: Gazeta Wyborcza i PAP opracowała M. Turowska-MoskalikTanie wydruki |
Projekt został dodany: 19-04-2010, liczba wyświetleń: 3637
Głosuj | ||
Miesiąc: |
Rok: W tym roku już głosowałeś/aś |
Ogólnie: |