Projekt: Targi Zdrowia |
Projekt realizowany przez: | SP Janów |
Nazwa | Targi Zdrowia |
Województwo: | śląskie |
Powiat: | częstochowski |
Gmina: | Janów |
Miasto: | Janów |
Opis | |
SCENARIUSZ OBCHODÓW DNIA ZDROWIA “TARGI ZDROWIA” Promocja zdrowego trybu życia – uczniowie szyją torby na zakupy.
Temat: Wpływ odżywiania na zdrowie. Cele: - Uświadomienie uczniom potrzeby właściwego odżywiania się jako podstawy w zdrowym stylu życia. - Kształtowanie umiejętności właściwego doboru pokarmów. Termin: 07 kwietnia 2009 rok
Przebieg: Wprowadzenie “W jaki sposób dbamy o to, aby być zdrowym? - pogadanka o higienicznym trybie życia: -odpowiednia ilość snu; -właściwe i regularne odżywianie się. Rozwinięcie Odżywianiem nazywamy dostarczenie pokarmu, każdej żywej komórce. Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu : Białka – materiał budulcowy (mięso, mleko, fasola, groch, soja); Cukry – (węglowodany) składnik energetyczny (mąka, chleb, cukier, słodycze); Tłuszcze – składnik energetyczny wykorzystywany jako materiał zapasowy ( masło ,olej, słonina); Sole mineralne – wapń i fosfor pełnią rolę budulcową , mogą regulować przebieg procesów życiowych (sery żółte, i fasola). Witaminy - regulują procesy życiowe( wątroba , marchew); Błonnik – wspomaga przesuwanie trawionego pożywienia w jelitach, usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu (warzywa, otręby).
Zajęcia praktyczne uczniów. Układanie szablonów: białka - materiał budulcowy , cukry - składnik energetyczny - węglowodany , tłuszcze - materiał zapasowy , sole mineralne - rola budulcowa i r egulująca przebieg procesów życiowych, witaminy - regulują procesy życiowe, błonnik – wspomaga przesuwanie trawionego pożywienia i usuwa nadmiar cholesterolu. Omówienie foliogramu różnorodność pokarmów Mięso (schab, kiełbasa, serdelki, drób, ryba) białko, witaminy z grupy B , sole mineralne ; Nabiał (mleko, ser biały śmietana ,ser żółty) białko, tłuszcz, wapń, witaminy z grupy B , witaminęA; Warzywa i owoce ( kapusta, cebula, marchew, pomidor, ogórek, ziemniaki, winogrona, jabłka, gruszki, truskawki, cytryna) witanina A , C , witamina z grupy B, sole mineralne. Tłuszcze (masło, smalec , olej, masło rośline, słonina) materiał emergetyczny, zapasowy. Wyroby mączne (pieczywo, makaron, kasza) węglowodany i sole mineralne. Cukry ( cukier, miód, czekolada, cukierki, ciasto) węglowodany, witaminy z grupy B.
Analiza piramidy zdrowego żywienia Kilka razy w miesiącu : mięso czerwone, Kilka razy w tygodniu : słodycze, jaja, drób, ryby. Codziennie : ser, jogurt, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, fasolka, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, orzechy, chleb, makaron, kasze, ryż, ziemniaki.
- Wszystkie składniki pokarmowe należy dostarczać do organizmu w odpowiednich proporcjach.
-Witaminy.
- rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K - rozpuszczalne w wodzie B, C.
Niedobór witamin powoduje poważne choroby
A – kłopoty z widzeniem, choroby skóry i błon śluzowych B2 – upośledza pracę oczu C – szkorbut , kruchość naczyń krwionośnych, brak odporności na zakażenia D – krzywica
Analiza foliogramów
Klasy czwarte:
1. Najbardziej smakują wiosną ze śmietaną i cukrem. 2. Dzieci chętnie pieką je w popiele. 3. Ma natkę. 4. Będzie zniego barszczyk wspaniały. 5. Długa , pomarańczowa, ale nie pomarańcza. 6. Ma owalną buzię , a w niej pestki duże. 7. Ostry- króluje na wielkanocnym stole. 8. Głowa zielona z liści złożona. 9. Ma czarny brzuszek i płatki złote, dostojnie stoi w ogrodzie za płotem. Klasy piąte :
Klasy szóste:
Wystawa prac uczniów – toreb na zakupy wykonanych na zajęciach techniki. Zajęciom towarzyszyły będą:
Mariola Turowska-Moskalik Tanie wydruki |
Projekt został dodany: 19-04-2010, liczba wyświetleń: 3820
Głosuj | ||
Miesiąc: |
Rok: |
Ogólnie: Już głosowałeś/aś na ten projekt |