Projekt: Targi Zdrowia
Głos został oddany.
Projekt realizowany przez: SP Janów
Nazwa Targi Zdrowia
   Województwo: śląskie
   Powiat: częstochowski
   Gmina: Janów
   Miasto: Janów
Opis

SCENARIUSZ OBCHODÓW DNIA ZDROWIA

“TARGI ZDROWIA”

Promocja zdrowego trybu życia – uczniowie szyją

torby na zakupy.

 

Temat: Wpływ odżywiania na zdrowie.

Cele: - Uświadomienie uczniom potrzeby właściwego odżywiania się jako podstawy w zdrowym

stylu życia.

- Kształtowanie umiejętności właściwego doboru pokarmów.

Termin: 07 kwietnia 2009 rok

 

Przebieg:

Wprowadzenie

“W jaki sposób dbamy o to, aby być zdrowym? - pogadanka o higienicznym trybie życia:

-odpowiednia ilość snu;

-właściwe i regularne odżywianie się.

Rozwinięcie

Odżywianiem nazywamy dostarczenie pokarmu, każdej żywej komórce.

Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu :

Białka – materiał budulcowy (mięso, mleko, fasola, groch, soja);

Cukry – (węglowodany) składnik energetyczny (mąka, chleb, cukier, słodycze);

Tłuszcze – składnik energetyczny wykorzystywany jako materiał zapasowy ( masło ,olej, słonina);

Sole mineralne – wapń i fosfor pełnią rolę budulcową , mogą regulować przebieg procesów życiowych (sery żółte, i fasola).

Witaminy - regulują procesy życiowe( wątroba , marchew);

Błonnik – wspomaga przesuwanie trawionego pożywienia w jelitach, usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu (warzywa, otręby).

 

Zajęcia praktyczne uczniów.

Układanie szablonów:

białka - materiał budulcowy ,

cukry - składnik energetyczny - węglowodany ,

tłuszcze - materiał zapasowy ,

sole mineralne - rola budulcowa i r egulująca przebieg procesów życiowych,

witaminy - regulują procesy życiowe,

błonnik – wspomaga przesuwanie trawionego pożywienia i usuwa nadmiar cholesterolu.

Omówienie foliogramu różnorodność pokarmów

Mięso (schab, kiełbasa, serdelki, drób, ryba) białko, witaminy z grupy B , sole mineralne ;

Nabiał (mleko, ser biały śmietana ,ser żółty) białko, tłuszcz, wapń, witaminy z grupy B , witaminęA;

Warzywa i owoce ( kapusta, cebula, marchew, pomidor, ogórek, ziemniaki, winogrona, jabłka, gruszki, truskawki, cytryna) witanina A , C , witamina z grupy B, sole mineralne.

Tłuszcze (masło, smalec , olej, masło rośline, słonina) materiał emergetyczny, zapasowy.

Wyroby mączne (pieczywo, makaron, kasza) węglowodany i sole mineralne.

Cukry ( cukier, miód, czekolada, cukierki, ciasto) węglowodany, witaminy z grupy B.

 

Analiza piramidy zdrowego żywienia

Kilka razy w miesiącu : mięso czerwone,

Kilka razy w tygodniu : słodycze, jaja, drób, ryby.

Codziennie : ser, jogurt, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, fasolka, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, orzechy, chleb, makaron, kasze, ryż, ziemniaki.

  • Które składniki pokarmowe warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu?

- Wszystkie składniki pokarmowe należy dostarczać do organizmu w odpowiednich proporcjach.

  • Jakie związki chemiczne zapewniają prawidłową przemianę białek, tłuszczów, cukrów wewnątrz organizmu?

-Witaminy.

  • Vita – znaczy życie.
  • Witaminy dzielimy na:

- rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K

- rozpuszczalne w wodzie B, C.

 

Niedobór witamin powoduje poważne choroby

 

A – kłopoty z widzeniem, choroby skóry i błon śluzowych

B2 – upośledza pracę oczu

C – szkorbut , kruchość naczyń krwionośnych, brak odporności na zakażenia

D – krzywica

 

Analiza foliogramów

  • choroby powodowane brakiem witamin;
  • najzdrowsze artykuły spożywcze.

Klasy czwarte:

  • rozwiązanie krzyżówki

1. Najbardziej smakują wiosną ze śmietaną i cukrem.

2. Dzieci chętnie pieką je w popiele.

3. Ma natkę.

4. Będzie zniego barszczyk wspaniały.

5. Długa , pomarańczowa, ale nie pomarańcza.

6. Ma owalną buzię , a w niej pestki duże.

7. Ostry- króluje na wielkanocnym stole.

8. Głowa zielona z liści złożona.

9. Ma czarny brzuszek i płatki złote, dostojnie stoi w ogrodzie za płotem.

Klasy piąte :

 

  • Rozwiązywanie diagramu.

Klasy szóste:

 

  • Tworzenie propozycji dań przygotowanych na właściwą porę dnia (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja )
  • Propozycja sałatki witaminowej.

 

Wystawa prac uczniów – toreb na zakupy wykonanych na zajęciach techniki.

Zajęciom towarzyszyły będą:

  • Wystawa książek – temat- "Należycie smakuj życie".
  • Wystawa przedmiotów "z poprzedniej epoki"- "Dawniej ludzie sami wytwarzali sobie pożywienie",
  • Wystawa bartnictwa – jak powstają zdrowe produkty spożywcze – miód, wosk pszczeli, kit pszczeli.

 

 

                                                                                              Mariola Turowska-Moskalik

Tanie wydruki

Komentarze i opinie

Brak komentarzy i opinii na ten temat. Bądź pierwszy.

Zdjęcia

Do projektu nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Filmy

Do projektu nie dodano jeszcze żadnych filmów.

Projekt został dodany: 19-04-2010, liczba wyświetleń: 3820

Głosuj
Miesiąc:
Rok:
Ogólnie:
Już głosowałeś/aś na ten projekt
Copyright © 2009 PTH Technika