Zajęcia dla klasy III kształcenia zintegrowanegoNauczyciel pokazuje dzieciom ilustracje przedstawiające różne warzywa np .marchew, por, pietruszkę, seler, rzodkiewkę, sałatę, cebulę. Uczniowie poznają właściwości odżywcze tych w... [
więcej]
Spotkanie klasy I i II z dentystką, mające na celu zapoznanie dzieci ze zjawiskiem próchnicy oraz wyjaśnienie uczniom co ją powoduje i w jaki sposób należy dbać o zęby żeby były zdrowe. Na zakończenie spotkania dzieci otrzymują w... [
więcej]
Dzieci poznaja właściwości truskawek z opracowań przygotowanych przez klasę VI, ich walory smakowe i odżywcze, przygotowują sałatkę owocową, której głównym składnikiem jest truskawka.... [
więcej]
zajęcia dla klasy IV.Podczas zajęć nauczyciel wyjaśnia co kryje się pod nazwą owoce morza. Uczniowie wymieniają nazwy znanych im owoców morza, oglądają ilustracje przedstawiające min. kraby, krewetki, ostrygi itp.          ... [
więcej]
ZajÄ™cia dla klasy IV ,zachÄ™cajÄ…ce dzieci do poznawania ryb sÅ‚odkowodnych żyjÄ…cych w jeziorach.Nauczyciel zapoznaje uczniów z wyglÄ…dem ryb żyjÄ…cych w polskich jeziorach, z nazwami tych ryb, zachÄ™ca dzieci do spożywania ryb pod róÅ... [
więcej]
ZajÄ™cia dla klasy IV majÄ…ce na ceku zachÄ™canie dzieci do spożywania przetworów mlecznych min, serów.Dzieci poznajÄ… różne gatunki serów np. twaróg, żółty, pleÅ›niowy , majÄ… okazjÄ™ popróbować różnych smaków, ocenić je. NastÄ... [
więcej]
Zajęcia dla klasy III i IV zachęcające do spożywania cebuli pod różną postacią.          Uczniowie poznają właściwości odżywcze cebuli oraz zawartość witamin w cebuli, poznają jej właściwości lecznicze. Nauczyciel p... [
więcej]
Podczas zajęć obowiązuje czerwony strój . Zajęcia dla dla klasy II i III podczas których uczniowie opisują pomidora jego wygląd, kształt, barwę, nauczyciel zapoznaje dzieci z właściwościami pomidorów. Wspólnie uczniowie zasta... [
więcej]
W uroczystości "ogórkowej" biorą udział uczniowie kształcenia zintegrowanego. Dzieci śpiewaja piosenkę " zielony ogórek", przychodzą ubrane na zielono i przynoszą ze sobą ogórki. Pomagają w kuchni przy gotowaniu ... [
więcej]
W marchewkowym dniu biorą udział wczniowie zerówki oraz klasy I,II,III.                Dzieci przychodzą w tym dniu ubrane na pomarańczowo ( przynajmniej jakaś jedna część garderoby jest pomarańczowa). Dzieci bawią się... [
więcej]
Zajęcia dla klasy VI. Podcazs zajęć uczniowie rozmawiają na temat jabłek, ich składników odżywczych i smakowych, wymieniaja ciasta do których dodaje się jabłka, wspólnie według przepisu jednej z cioć wykonują szarlotkę, któr... [
więcej]
Zajęcia dla klasy V, podczas których uczniowie wykonują i pieką keks według przepisu znajomej babci. Uczniowie poznają składniki keksu oraz ich walory smakowe i odżywcze - szczególnie bakalii. Uczniowie tłumaczą znaczenie słowa b... [
więcej]
Zajęcia dla klasy VI podczas, których uczniowie z pomocą nauczyciela wykonują sernik. Ciasto wykonują według przepisów przyniesionych od swoich mam. Podczas pieczenia się ciasta, uczniowie wymieniają się przepisami na sernik or... [
więcej]
Zajęcia służą integracji społecznej środowiska szkolnego i lokalnego. Podczas festynu rozgrywane są różne konkurencje sportowe dla wszystkich uczestników święta, aby uświadomić konieczność uprawiania sportu dla dobrej kond... [
więcej]
Zajęcia dla klasy II i III kształcenia zintegrowanego , zachęcające dzieci do spożywania rodzimych owoców.Uczniowie przynoszą na zajęcia różne owoce, które rosną w Polsce : jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, morele, ... [
więcej]
Zajęcia dla klasy I i II kształcenia zintegrowanego, mające na celu wdrażanie uczniów do spożywania różnorodnych owoców.Zajęcia rozpoczynaja się degustacją owoców znajdujących się w klasie na stolikach. Owoce zostały przygo... [
więcej]
Zajęcia dla klasy II kształcenia zintegrowanego, mające na celu zapoznanie dzieci z granatem, zachęcanie do jego spożywania.Nauczyciel przynosi do klasy kilka takich owoców, uczniowie oglądają granaty, obierają , dzielą i próbują jak... [
więcej]
ZajÄ™cia dla klasy IV i V majÄ…ce na celu poznanie i zachÄ™canie uczniów do używania różnorodnych przypraw.Nauczyciel przynosi do klasy różne znane dla dzieci i nieznane przyprawy min : kurkumÄ™, pieprz zioÅ‚owy, majeranek, bazyliÄ™, gaÅ... [
więcej]
Temat:  Warzywno – owocowy świat. Cel główny: uświadomienie uczniom roli warzyw i owoców w codziennej diecie Cele operacyjne: Uczeń: - wymienia nazwy warzyw i owoców z danej grupy kolorystycznej - pracuje według pisemnej instrukcji - o... [
więcej]
Jem zdrowo, bo jem kolorowo! Zadanie1 Opisz podane warzywa i owoce zgodnie z informacjami w tabeli: Cechy warzywa lub owocu Przykład 1 Przykład 2 Przykład 3 Przykład 4 Przykład 5 Nazwa: Grupa kolorystyczna: Znaczenie dla zdrowia i urody: Przy... [
więcej]
Zajęcia dla klasy III i IVCelem zajęć jest zapozananie uczniów z podstawowymi składnikami odżywczymi, z których zbudowane są pokarmy oraz umiejętne klasyfikowanie pokarmów pod względem ich pochodzenia.Uczniowie podczas zajęć otr... [
więcej]
Zajęcia dla każdej grupy wiekowej , mają na celu zachęcanie dzieci i młodzieży do spożywania jak najwiekszej ilości ryb, które są źródłem wielu cennych składników żywnościowych, a jednocześnie zapobiegają zjawisku otyłości... [
więcej]
Zajęcia dla klasy IV-V.Cele :- poznanie wpływu alkoholu na zdrowie dzieci i dorosłych - wdrażanie do dbania o własne zdrowie- skutki picia alkoholu dla najbliższych członków rodziny osoby pijącejpomoce : tekst, film edukacyjnyuczniowi... [
więcej]
Zajęcia dla klasy IVCele:-zagrożenia zdrowia wynikające z palenia papierosów-zmiany w organiźmie i psychice dorastających dzieci pomoce : film edukacyjny,karta pracy Uczniowie oglądają film ukazujący zmiany zachodzące w psychice i or... [
więcej]
Scenariusz lekcji techniki w klasie szóstej Temat: Sposoby przechowywania żywności.  I. Czynności organizacyjno - porządkowe. Powitanie klasy. Zapoznanie z tematem zajęć.  II. Wprowadzenie do lekcji: Celem zainteresowania uczniów te... [
więcej]
 Zajęcia dla klas od I do III szkoły podstawowej oraz sześciolatków z kl. O Celem projektu jest :- wdrażanie do spożywania owoców, warzyw oraz przetworów mlecznych,- poznawanie wartości odżywczych tych produktów,- przezwyciężanie ... [
więcej]
 Odżywianie siÄ™ jest jednym z koniecznych warunków utrzymania siÄ™ przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, również i czÅ‚owiek musi: · uzupeÅ‚niać zużywajÄ…ce siÄ™ skÅ‚adniki komórek, tkanek czy pÅ‚y... [
więcej]