Scenariusz: Czy wiesz co jesz ? Skażenie żywności a zdrowie. |
Autor: Urszula Morawska
KONSPEKT
Dział programu : ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE
Temat : Czy wiesz co jesz ? Skażenie żywności a zdrowie.
ZAKRES TREŚCI :
1. Chemiczne dodatki w żywności i ich wpływ na zdrowie konsumentów
2. Chemizacja rolnictwa ( pestycydy, azotany i azotyny) i ich wpływ na zdrowie.
3. Źródła metali ciężkich w żywności.
4. Rolnictwo ekologiczne jako producent zdrowej żywności.
CELE LEKCJI:
Wiadomości:
Umiejętności:
POSTAWY:
METODY :
Pogadanka ,obserwacja ,dyskusja ,prezentacja pracy ucznia
FORMY PRACY :
Zbiorowa i indywidualna
ŚRODKI DYDAKTYCZNE :
TOK LEKCJI :
Faza wprowadzająca :
Faza realizacji :
1. Sformułowanie tematu lekcji .
2. Czytanie i analizowanie składu produktów , Zwrócenie szczególnej uwagi na dodatki chemiczne oznaczone literą E......
3. Określenie celu ich stosowania przez producenta
4. Zapoznanie z przykładami chemicznych dodatków, ich symbolami i wpływem na zdrowie (wskazywanie związków nie szkodliwych np. barwników naturalnych).
5. Związek intensyfikacji produkcji rolnej ze skażeniem żywności azotanami i pestycydami.
6. Sposoby pozbycia się pozostałości związków toksycznych na owocach i warzywach
7. Źródła metali ciężkich i ich wpływ na zdrowie – prezentacja pracy ucznia.
8. Podstawowe założenia rolnictwa ekologicznego
Faza podsumowująca
1. Rozwiązanie krzyżówki przez uczniów
2. Sprawdzenie poprawności haseł
3. Zadanie pracy domowej: Wykonaj reklamę zachęcającą do kupowania i spożywania zdrowej żywności
Załączniki:
Ćwiczenie nr 1 - Krzyżówka,
Ćwiczenie nr 1
|
Głosuj | ||
Miesiąc: |
Rok: |
Ogólnie: Już głosowałeś/aś na ten projekt |