Co kryje się za znakami E na produktach?Pierwsze skojarzenia jakie przychodz? nam na my??l m??wi?c o symbolach na produktach spo??ywczych to konserwanty, chemia. Jakie?? niezdrowe substancje, kt??re z pewno??ci? je??li nie zagra??aj?, to na pewno nie pomagaj? w naszym funkcjonowaniu. Czas przybli??y? temat. Skr??ty, kt??re widzimy na wielu produktach spo??ywczych i wraz z odpowiednim numerem, jaki po nim wyst?puje, oznacza substancj? dodan? w celu poprawy koloru, smaku, konserwacji lub zag?szczenia tego produktu. S? to konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu, sztuczne aromaty. Przechodz? badania pod k?tem toksyczno??ci, rakotw??rczo??ci i wp??ywu na zarodek oraz p????d, tak aby nie szkodzi??y naszemu zdrowiu. Ka??da z tych substancji jest dopuszczona do u??ytku w Unii Europejskiej. Jednak powinny zwr??ci? na nie uwag? osoby z dolegliwo??ciami przewodu pokarmowego, tarczycy, alergicy oraz rodzice ma??ych dzieci. Na przyk??ad E220 to konserwant i przeciwutleniacz dodawany do win (zw??aszcza bia??ych), a tak??e suszonych owoc??w i przetwor??w ziemniaczanych. Spo??ywany w nadmiarze powoduje straty witaminy B1. U os??b wra??liwych mo??e powodowa? b??le g??owy i nudno??ci. Z kolei E249 i E250 to substancje u??ywane do peklowania mi?s, a spo??ywanie ich w nadmiarze mo??e upo??ledza? transport tlenu przez krew, dlatego artyku????w, kt??re je zawieraj? nie nale??y podawa? niemowl?tom. E od 100 do 199 to barwniki, kt??re znajdziemy na przyk??ad w par??wkach lub sokach wi??niowych. S??u??? poprawie walor??w estetycznych ??ywno??ci. Grupa od 600 do 699 to wzmacniacze smaku cz?sto dodawane do zup ?z proszku?. Kwas benzoesowy (E210) jest szeroko stosowany w produkcji wielu artyku????w spo??ywczych. U os??b wra??liwych mo??e powodowa? podra??nienie ??luz??wki ??o???dka i jelit oraz zaostrzenie dolegliwo??ci u alergik??w i astmatyk??w. Nale??y tak??e pami?ta?, by nie podgrzewa? artyku????w z ich dodatkiem do temperatury powy??ej 150°C, poniewa?? mog? si? wtedy wytwarza? substancje o dzia??aniu rakotw??rczym. Unikajmy nadu??ywania i cz?stego spo??ywania artyku????w zawieraj?cych te substancje. Odpowiednie rozporz?dzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 wrze??nia 2008 roku okre??la i reguluje dopuszczalne w Polsce dodatki do ??ywno??ci. Mog? by? one naturalne, a tak??e ?identyczne z naturalnymi", czyli o sk??adzie zbli??onym do substancji wyst?puj?cych naturalnie lub te?? syntetyczne. Cz?sto boimy si?, ??e substancje chemiczne dodane do produkt??w spo??ywczych zagro??? w jaki?? spos??b naszemu zdrowiu. Mimo i?? w wi?kszo??ci s? nieszkodliwe powinni??my korzysta? z nich z umiarem i ostro??no??ci?.
Co kryje się za znakami E na produktach?
|