Choroby na chiÅ„skiej wsi.W odleg??ych, wiejskich obszarach po??udniowo-zachodnich Chin, ludno??Ä? do gotowania i suszenia ubra?? u??ywa wÄ?gla, kt??ry w tamtej okolicy le??y dos??ownie na powierzchni ziemi. Niestety podczas spalania wÄ?gla uwalniajÄ? siÄ? do atmosfery toksyny trujÄ?ce miliony ludzi. W zanieczyszczeniach, o kt??rych mowa znajdujÄ? siÄ? du??e ilo??ci fluoru, kt??ry wiÄ???e siÄ? w organizmie cz??owieka z wapniem wywo??ujÄ?c fluorozÄ?. Do takich wniosk??w doszli wsp??lnie profesor Joseph Gardella, chemik z Uniwersytetu w Buffalo wsp????pracujÄ?cy z profesorem Handongiem Liangiem z Akademii G??rniczo-Hutniczej w Pekinie, kt??rzy prowadzili badania. Fluoroza objawia siÄ? przebarwieniami zÄ?b??w, b??lami staw??w, i miÄ???ni, a nawet deformacjami staw??w i krÄ?gos??upa. Naukowcy skupili siÄ? na poznaniu mechanizm??w wnikania fluoru do organizmu. Pierwiastek ten mo??e byÄ? wdychany wraz ze spalinami ale mo??e byÄ? r??wnie?? spo??ywany wraz z kukurydzÄ? i chilli, kt??re podczas bada?? wykaza??y wysoki poziom toksyn. RzÄ?d chi??ski na podstawie bada?? zobowiÄ?za?? siÄ? ju?? do programu budowy komin??w, kt??re majÄ? poprawiÄ? wentylacjÄ? dymu w barakach.
Choroby na chińskiej wsi.
|