Dlaczego pszczół jest coraz mniej.Liczne gatunki owad??w majÄ? wielkie znaczenie dla ludzi, gdy?? odgrywajÄ? zasadniczÄ? rolÄ? w zapylaniu ro??lin uprawnych. Przyk??adem jest tu wystÄ?pujÄ?ca powszechnie pszczo??a miodna. â?¾Kiedy pszczo??a zniknie z powierzchni Ziemi, cz??owiekowi pozostanÄ? ju?? tylko cztery lata ??ycia. Skoro nie bÄ?dzie pszcz????, nie bÄ?dzie zapylania. Zabraknie wiÄ?c ro??lin, potem zwierzÄ?t, wreszcie przyjdzie kolej na cz??owieka - mia?? powiedzieÄ? swego czasu Karol Darwin. Niestety, w tym stwierdzeniu jest wiele prawdy. Ostatnio na ca??ym ??wiecie obserwuje siÄ? og??lny spadek liczby pszcz???? zapylajÄ?cych kwiaty. Najgorzej sytuacja przedstawia siÄ? w Indiach. Naukowcy od d??u??szego czasu obserwujÄ? tam powolny spadek produkcji p??od??w rolnych. Sytuacja jest o tyle dramatyczna, i?? rolnictwo stanowi tam jednÄ? piÄ?tÄ? dochodu narodowego. Wytwarza siÄ? tam 7,5 mln ton warzyw rocznie - to ponad 14% ??wiatowej produkcji. Co jest powodem wymierania pszcz???? dok??adnie nie wiadomo - niekt??rzy wskazujÄ? na pestycydy. W??r??d nich jest prof. W??adys??aw Huszcza z Akademii Rolniczej w Lublinie. Jego zdaniem toksyczno??Ä? stosowanych chemikali??w jest nieprawid??owo oceniana, a stwierdzenie szkodliwej substancji w stÄ???eniu ni??szym od powodujÄ?cego efekt toksyczno??ci nie ??wiadczy, ??e jest to stÄ???enie bezpieczne dla ??ycia i rozwoju pszcz????. Ze wzglÄ?d??w ekonomicznych jak i zdrowotnych potrzebne nam sÄ? niezw??ocznie odpowiednie regulacje, inaczej nied??ugo zabraknie nam owad??w, od kt??rych zale??y nasz los - uwa??a profesor.
Dlaczego pszczół jest coraz mniej.
|