Targi ZdrowiaSCENARIUSZ OBCHODÓW DNIA ZDROWIA “TARGI ZDROWIA” Promocja zdrowego trybu ??ycia – uczniowie szyjÄ? torby na zakupy.
Temat: Wp??yw od??ywiania na zdrowie. Cele: - U??wiadomienie uczniom potrzeby w??a??ciwego od??ywiania siÄ? jako podstawy w zdrowym stylu ??ycia. - Kszta??towanie umiejÄ?tno??ci w??a??ciwego doboru pokarmów. Termin: 07 kwietnia 2009 rok Przebieg: Wprowadzenie “W jaki sposób dbamy o to, aby byÄ? zdrowym? - pogadanka o higienicznym trybie ??ycia: -odpowiednia ilo??Ä? snu; -w??a??ciwe i regularne od??ywianie siÄ?. RozwiniÄ?cie Od??ywianiem nazywamy dostarczenie pokarmu, ka??dej ??ywej komórce. Sk??adniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu : Bia??ka – materia?? budulcowy (miÄ?so, mleko, fasola, groch, soja); Cukry – (wÄ?glowodany) sk??adnik energetyczny (mÄ?ka, chleb, cukier, s??odycze); T??uszcze – sk??adnik energetyczny wykorzystywany jako materia?? zapasowy ( mas??o ,olej, s??onina); Sole mineralne – wap?? i fosfor pe??niÄ? rolÄ? budulcowÄ? , mogÄ? regulowaÄ? przebieg procesów ??yciowych (sery ??ó??te, i fasola). Witaminy - regulujÄ? procesy ??yciowe( wÄ?troba , marchew); B??onnik – wspomaga przesuwanie trawionego po??ywienia w jelitach, usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu (warzywa, otrÄ?by). ZajÄ?cia praktyczne uczniów. Uk??adanie szablonów: bia??ka - materia?? budulcowy , cukry - sk??adnik energetyczny - wÄ?glowodany , t??uszcze - materia?? zapasowy , sole mineralne - rola budulcowa i r egulujÄ?ca przebieg procesów ??yciowych, witaminy - regulujÄ? procesy ??yciowe, b??onnik – wspomaga przesuwanie trawionego po??ywienia i usuwa nadmiar cholesterolu. Omówienie foliogramu ró??norodno??Ä? pokarmów MiÄ?so (schab, kie??basa, serdelki, drób, ryba) bia??ko, witaminy z grupy B , sole mineralne ; Nabia?? (mleko, ser bia??y ??mietana ,ser ??ó??ty) bia??ko, t??uszcz, wap??, witaminy z grupy B , witaminÄ?A; Warzywa i owoce ( kapusta, cebula, marchew, pomidor, ogórek, ziemniaki, winogrona, jab??ka, gruszki, truskawki, cytryna) witanina A , C , witamina z grupy B, sole mineralne. T??uszcze (mas??o, smalec , olej, mas??o ro??line, s??onina) materia?? emergetyczny, zapasowy. Wyroby mÄ?czne (pieczywo, makaron, kasza) wÄ?glowodany i sole mineralne. Cukry ( cukier, miód, czekolada, cukierki, ciasto) wÄ?glowodany, witaminy z grupy B. Analiza piramidy zdrowego ??ywienia Kilka razy w miesiÄ?cu : miÄ?so czerwone, Kilka razy w tygodniu : s??odycze, jaja, drób, ryby. Codziennie : ser, jogurt, oleje ro??linne, oliwa z oliwek, margaryny miÄ?kkie, fasolka, ro??liny strÄ?czkowe, owoce, warzywa, orzechy, chleb, makaron, kasze, ry??, ziemniaki. Które sk??adniki pokarmowe warunkujÄ? prawid??owe funkcjonowanie organizmu?- Wszystkie sk??adniki pokarmowe nale??y dostarczaÄ? do organizmu w odpowiednich proporcjach. Jakie zwiÄ?zki chemiczne zapewniajÄ? prawid??owÄ? przemianÄ? bia??ek, t??uszczów, cukrów wewnÄ?trz organizmu?-Witaminy. Vita – znaczy ??ycie. Witaminy dzielimy na:- rozpuszczalne w t??uszczach A, D, E, K - rozpuszczalne w wodzie B, C.
Niedobór witamin powoduje powa??ne choroby
A – k??opoty z widzeniem, choroby skóry i b??on ??luzowych B2 – upo??ledza pracÄ? oczu C – szkorbut , krucho??Ä? naczy?? krwiono??nych, brak odporno??ci na zaka??enia D – krzywica Analiza foliogramów choroby powodowane brakiem witamin; najzdrowsze artyku??y spo??ywcze.Klasy czwarte: rozwiÄ?zanie krzy??ówki1. Najbardziej smakujÄ? wiosnÄ? ze ??mietanÄ? i cukrem. 2. Dzieci chÄ?tnie piekÄ? je w popiele. 3. Ma natkÄ?. 4. BÄ?dzie zniego barszczyk wspania??y. 5. D??uga , pomara??czowa, ale nie pomara??cza. 6. Ma owalnÄ? buziÄ? , a w niej pestki du??e. 7. Ostry- króluje na wielkanocnym stole. 8. G??owa zielona z li??ci z??o??ona. 9. Ma czarny brzuszek i p??atki z??ote, dostojnie stoi w ogrodzie za p??otem. Klasy piÄ?te : RozwiÄ?zywanie diagramu.Klasy szóste: Tworzenie propozycji da?? przygotowanych na w??a??ciwÄ? porÄ? dnia (I ??niadanie, II ??niadanie, obiad, podwieczorek, kolacja ) Propozycja sa??atki witaminowej.Wystawa prac uczniów – toreb na zakupy wykonanych na zajÄ?ciach techniki. ZajÄ?ciom towarzyszy??y bÄ?dÄ?: Wystawa ksiÄ???ek – temat- "Nale??ycie smakuj ??ycie". Wystawa przedmiotów "z poprzedniej epoki"- "Dawniej ludzie sami wytwarzali sobie po??ywienie", Wystawa bartnictwa – jak powstajÄ? zdrowe produkty spo??ywcze – miód, wosk pszczeli, kit pszczeli.Mariola Turowska-Moskalik Targi Zdrowia - wiÄ™cej...
Targi Zdrowia
|